Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

3 May 2012

' TSUNAMI ' BANJIR MELANDA KAJANG PULA KERANA HUJAN LEBAT TANPA HENTI SELAMA 2 JAM


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !


KAJANG: Banjir kilat melanda tengah bandar ini selepas hujan lebat tanpa henti selama lebih dua jam bermula lewat tengah hari, menyebabkan air naik sehingga paras lutut bermula di Pasar Kajang dekat Jalan Bukit dan sekitar pusat tumpuan ramai di Jalan Tun Abdul Aziz, semalam.

Peniaga dan pengunjung yang ditemui berkata, paras air naik secara tiba-tiba selepas satu jam hujan lebat bermula jam 1.30 petang, dipercayai dibawa arus dari arah kawasan Pasar Kajang setinggi paras lutut sebelum memenuhi sekitar pusat beli-belah Plaza Metro.

Bagaimanapun, air mula surut dengan pantas sebaik hujan berhenti sekitar jam 3 petang. Kawasan berkenaan kemudian ditimbuni pelbagai sampah sarap termasuk sisa sayur dan plastik, dipercayai datang daripada pasar berkenaan, manakala sebahagian jalan pula dipenuhi lumpur.

Peniaga bunga di Pasar Kajang, Low Kim Teck, 65, berkata beliau dan seorang pekerjanya sempat menyelamatkan barangan jualan termasuk kenderaannya ke tempat selamat apabila melihat paras air sungai di tepi pasar berkenaan mula melimpah sehingga ke tebing lantai pasar setinggi paras lutut.

“Hujan lebat serta angin kuat bermula sebaik kebanyakan peniaga menutup kedai masing-masing. Ketika itu, saya sedang makan apabila melihat paras air semakin naik menyebabkan kami tergesa-gesa memindahkan semua bunga dan kenderaan yang diletakkan di tepi gerai.

“Keadaan agak menakutkan kerana arus air agak laju dan boleh menyebabkan barangan jualan hanyut,” katanya.

Beliau berkata, masalah banjir dipercayai berpunca daripada tabiat orang ramai yang suka membuang sampah dalam sungai menyebabkan sungai semakin sempit.

“Lebih memburukkan, saiz longkang yang kecil tidak dapat menampung jumlah limpahan air dari sungai,” katanya.-BHARIAN

Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

No comments:

Post a Comment