Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

27 Dec 2011

Beribu-ribu peringati tsunami


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !
Beribu-ribu orang berkumpul di satu padang golf di bandar Lhoknga, Aceh Besar bagi memperingati ulang tahun ketujuh bencana tsunami yang melanda wilayah itu dan mengorbankan beribu-beribu nyawa.

Mereka yang menghadiri majlis peringatan bencana alam yang berlaku ekoran gempa bumi sekuat 8.9 pada skala Richter pada 26 Disember 2004, berdoa untuk kesejahteraan lebih 200,000 mangsa yang terkorban dalam bencana itu.


Agensi berita Antara melaporkan Lhoknga merupakan antara bandar di utara Aceh yang paling teruk dilanda tsunami dengan 80 peratus kawasannya musnah.

Antara yang menghadiri majlis itu ialah Gabenor Aceh, Irwandi Yuruf,

Beribu-ribu pelajar sekolah, kakitangan awam, tentera serta pelancong Jepun turut menghadiri upacara itu.

Di Phuket, majlis serupa diadakan di Mai Khao bagi memperingati lebih 5,000 mangsa yang terkorban dalam bencana tsunami di negara itu.

Lebih separuh daripada 5,395 mangsa yang terkorban itu dan 2,817 orang yang masih hilang di Thailand merupakan warga asing yang bercuti di resort-resort di pulau Phi Phi dan Phuket serta wilayah Phangnga.

Pengarah Pihak Berkuasa Pelancongn Thailand di Phuket, Bang-orurat Shinaprayon berkata, pihak berkuasa telah memasang sistem amaran di pantai-pantai yang menjadi destinasi pelancongan popular.

''Maklumat laluan kecemasan juga dipaparkan di kebanyakan hotel,'' katanya.

Pulau peranginan itu dijangka menarik 5.1 juta pelancong pada tahun ini. - DPA/AGENSI
Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

No comments:

Post a Comment