Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

23 Feb 2013

Jogging setempat pun boleh keluar peluh


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !
jogging setempat

Jogging dalam rumah pun boleh keluar peluh , bagaimana caranya ?

Bagaimana caranya nak jogging setempat ?

Jogging setempat lah  , tutup semua kipas , ambik masa 30 minit je , alah 10 minit pun peluh bercerau , mesti peluh punya . Sambil tengok tv pun boleh jogging , tak memerlukan sebarang peralatan , gunakan badan kita sebagai pemberat , kejap lagi saya terangkan .

Tak kan jogging setempat saja , senaman lain tak buat ke ?

Kalau korang tengok youtube , taipkan keyword ' insanity ' ada berbagai cara jogging setempat dalam rumah , dikelolakan oleh Shawn T , ramai dah beli video Shawn T ni , tapi  bagi aku tak payah beli pun tak mengapa , tengok saja youtube orang yang dah beli video tu , tengok dia orang buat macamana .

Mula sekali jogging setempat , selepas tu lompat bintang , langkah kecil , pumping , sit up dan sebagainya , cari je dalam youtube tu , macam-macam ada , Jillian Michale , dari The Biggest Looser pun buat video , dan jual juga , tak payah belilah , cari je dalam youtube .

Kalau beli tapi tak buat pun tak guna juga kan ? Lebih baik cari dalam youtube saja , lepas tu download , dan burn masuk DVD , kan senang ? Yang penting kita  apply benda tu . Itu lah cara nak jogging setempat dalam rumah , terutama sekali kalau hari hujan , tak boleh jogging di luar , dalam rumah pun boleh , anak-anak boleh join sekali , pakai stokin saja tak payah pakai kasut , takut kaki melecet .

Dah try ke jogging setempat ?

Tadi aku try sekali , memang best beb , tak nak pergi gym dah , buang masa buang duit saja , dalam rumah saja , kat luar kot segan pada jiran kan ? Senaman ini kena mantain hari-hari selama 40 minit saja , baru nampak kesan nya , antara kesannya , badan akan jadi berketul-ketul setelah diamalkan selama bebarapa minggu , dah mula rasa sakit , kalau nak bina otot mesti terasa sakit , perut pun akan kempis secara automatik .

Apa kebaikan jogging setempat ?

Kebaikan nya memang banyak . Salah satunya jimat segalanya. Memang jimat kan kalau buat jogging setempat dalam rumah , jimat minyak kenderaan , jimat duit , jimat msa dan tenaga , dan boleh bersantai sikit , dalam rumah sendiri lah katakan . Kalau nak berhenti minum dulu pun tak kisah , rumah sendirilah katakan . Yang penting warm up dulu , jika tidak akan terasa sakit kerana , otot akan berada dalam keadaan terkejut . Warm up dalam masa 5 minit , buat regangan ( streching ) sikit , lepas tu baru mula jogging setempat . Sediakan kain tuala sebab peluh anda akan keluar banyak , ingat jangan buka kipas. Kalau buka kipas tak best lah peluh dah kering , matlamat kita nak kasi peluh kaw kaw punya .

Senaman ini perlukan komitmen yang kuat , kalau ' hangat-hangat tahi ayam ' tak payah la buang masa saja , kalau nak turunkan berat badan dan nak kempiskan perut kena bersungguh-sungguh .

Apa keburukan jogging setempat ?

Keburukan nya , kita cepat boring , tadi aku boring juga , tapi aku pelbagaikan cara senaman , selain jogging , ada lagi senaman berat yang boleh dibuat dalam rumah , tak perlu guna sebarang peralatan , tengok saja dalam youtube , taipkan keyword yang aku sebut  kat atas tu, confirm , anda akan jumpa banyak cara nak senaman dalam rumah . Kalau boring anda boleh tengok tv.

Keburukan lain , peluh menitik dalam rumah , sebab tu la aku suruh korang sediakan kain tuala sebab nak kesat peluh , ingat jangan buka kipas , nanti tak ada thrill . Senaman kena ada thrill dan challenge , baru kita akan  push to the limit . Baru berkesan senaman kita , baru banyak kalori kita guna dan baru banyak lemak terbakar  dan barulah akan turun berat badan kita .  

Bagaimana dengan pemakanan ? 

Ok , pemakanan adalah satu perkara yang penting , kalau jogging setempat macam nak rak , tapi makan pun macam nak rak , lupakan saja . Makan pun kena jaga , makan lah makanan yang kurang karbohidrat , banyakkan makan makan yang tinggi serat , bab tu rujuk pakar pemakanan lah  ,carilah dalam google guna keyword ni ' cara pemakanan sihat'  yang penting tu makan setakat kenyang saja ya , jangan lebih-lebih sangat , nanti berat badan tak turun .

Akhir sekali , entri aku kali ini adalah pasal jogging setempat , aku belum pernah buat entri pasal jogging setempat ni , harap google cepat indek entri aku ni , aku harap korang cuba try dan test dulu tengok , mana tau berjaya turunkan berat badan dengan hanya jogging setempat dalam rumah saja .Kalau anda teringin nak beli Satu Set Video Insanity boleh lah beli dari Amazon di sini INSANITY .  Ok, last sekali kalau korang nak tengok entri lain pasal jogging dalam blog aku ni  tengok ni ada banyak di bawah ni  ...

Jogging adalah cara terbaik nak kuruskan berat badan ? Buktinya mana ?......
Dah dua hari dapat jogging dengan selesa
Jogging juga pagi tadi walaupun ....
Jom jogging kasi peluh sikit
Petang ni ok kot , pagi tadi dah terlepas ..
Dah mula ketagih nak keluar peluh , esok plan nak jogging ...
Tips kuruskan badan dengan cepat

Mak ai !! Banyaknya entri aku pasal jogging ni , harap memberi motivasi pada anda pembaca sekalian ....Sekian ....
Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

5 comments:

Remy hazza said...

tip yg menarik bro...boleh try.....

Zainal said...

boleh try dulu nanti komen balik

BUNDA a.k.a KN said...

BUNDA pun jogging setempat depan halaman rumah jer..tapi sebelum 7 pagi, segan nanti dah cerah orang nampak..maklum dah tua2 ni..hehe..

Zainal said...

dalam rumah pun ok bunda

Ryo Hana said...

sy setuju..dan sy start jogging setempat sejak akhir bulan 5/2013 smpai skang(september) dr berat sy 60kg skang dah turun 49kg... tgh berusaha lg smpai sekeping ni... haha..

Post a Comment