Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

3 Jan 2012

Bahaya penyakit Tibi


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !
Adakah anda mengalami batuk berterusan melebihi dua minggu diikuti demam serta berpeluh pada sebelah petang dan malam, susut berat badan, hilang selera makan dan mudah letih?

Jika ya, anda mungkin dijangkiti penyakit tibi.

Mereka yang mengalami simptom di atas dinasihatkan segera menjalani pemeriksaan lanjut dengan membuat ujian kahak di klinik atau hospital.Tindakan awal bukan sahaja mampu menyelamatkan nyawa anda malah dapat mengelak penyakit itu daripada merebak dan menjangkiti orang tersayang.

Pakar Perubatan Respiratori Hospital Pantai Ampang, Prof. Madya Dr. Nor Adina Ahmad Tajudin berkata, batuk sebenarnya sejenis mekanisme pertahanan fisiologi yang penting.

“Ia cara semula jadi tubuh untuk melindungi sistem pernafasan dengan mengeluarkan bahan rengsa atau rembesan daripada saluran udara,” katanya.

Justeru seseorang perlu berjumpa doktor jika batuk berpanjangan melebihi tiga minggu sehingga sesak nafas, mengalami kesakitan teruk atau pengsan.

   
Anda perlu risau jika batuk anda semakin teruk sehingga membawa kepada masalah lain seperti muntah darah dan sukar tidur malam.

Jika masalah itu berlaku, anda bukan lagi mengalami batuk biasa sebaliknya mungkin menghidap tibi.

Menurut Dr. Nor Adina, tibi atau nama saintifiknya Mycobacterium tuberculosis berpunca daripada kuman yang merebak melalui udara hasil titisan oleh penghidap penyakit tibi aktif.

Tambahnya, tibi boleh berjangkit dengan mudah kerana ia tersebar melalui udara seperti selsema.

Bahkan, ia boleh berjangkit melalui air liur dan hingus hanya dalam beberapa jam.

"Bakteria tibi boleh masuk ke dalam badan seseorang melalui saluran pernafasan sebelum ia menyerang paru-paru.

“Bayangkan seseorang itu boleh dijangkiti apabila penghidap tibi yang batuk, bersin, ketawa atau bercakap terpercik air liur," katanya.

Oleh itu, Dr. Nor Adina menasihatkan orang ramai menutup mulut dengan sapu tangan atau tisu setiap kali batuk mahupun bersin.

"Malangnya tidak ramai mengikut saranan ini. Masyarakat perlu jelas bahawa semua orang berisiko mendapat jangkitan, terutama golongan tua dan kanak-kanak di bawah empat tahun, tetapi sama ada ia menyebabkan penyakit atau tidak bergantung kepada daya ketahanan badan," jelasnya.

Lebih menakutkan, kuman tibi boleh hidup bertahun-tahun dalam badan manusia secara tidak aktif tanpa individu itu menyedari yang dia ialah pembawa kuman.

Dalam keadaan ini, dia bukan pesakit tetapi boleh menjangkiti orang di sekeliling khususnya warga emas dan kanak-kanak, jika tidak diberi rawatan segera.

Bukan hanya paru-paru, tibi juga boleh menyerang bahagian anggota badan yang lain.-utusan
Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

No comments:

Post a Comment