Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

24 Oct 2011

Gaddafi : Kejatuhan Era Gaddafi


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !

Kematian Muammar Gaddafi membolehkan NTC mengambil alih pentadbiran Libya . Mustafa Abdel Jalil , Ketua NTC , berjanji akan memegang teguh pada ajaran Islam dalam pentadbiran. Beliau berterima kasih kepada Arab League, UN, dan EU kerana menyokong beliau sehingga berakhir dengan kematian Gaddafi pada Khamis. Keluarga Gaddafi yang masih hidup tinggal berlindung di Algeria. Mereka mahukan mayat Gaddafi . Namun mayat beliau masih menjadi tontonan  di sebuah bilik sejuk sebuah pasaraya . Ketika ditanya kenapa mereka nak sangat tengok mayat Gaddafi ? Ini jawapan mereka .....


"He [Gaddafi] ruled us for 42 years. In his life, it was impossible to see him, so we are here to take a look." 

Satu lagi , ada yang nak tengok mayat Gaddafi sebab mereka nak pastikan yang dia betul-betul mati !!

Tengok Laporan Terkini , Video dan Gambar dari Web Rasmi Aljazeera

 Mustafa Abdel Jalil , Ketua NTC telah mengisytiharkan 'Liberation of Libya' iaitu Libya akan mengamalkan dasar Liberalisme. Apa itu Liberalisme ? Baca kat bawah ...

Apa itu Liberalisme ?


Liberalisme ialah falsafah yang meletakkan kebebasan individu sebagai nilai politik tertinggi. Seseorang yang menerima fahaman liberalisme dipanggil seorang liberal. Walau bagaimanapun, maksud perkataan liberal mungkin berubah mengikut konteks sesebuah negara.

Liberalisme menekankan hak-hak peribadi serta kesamarataan peluang. Dalam fahaman liberalisme, pelbagai aliran dengan nama "liberal" mungkin mempunyai dasar dan pandangan yang berlainan, tetapi secara umumnya aliran-aliran ini bersetuju dengan prinsip-prinsip berikut termasuk kebebasan berfikir dan kebebasan bersuara, batasan kepada kuasa kerajaan, kedaulatan undang-undang, hak individu ke atas harta persendirian,pasaran bebas dan ketelusan sistem pemerintahan. Mereka yang liberal menyokong sistem kerajaan demokrasi liberal dengan pengundian yang adil dan terbuka, di mana semua rakyat mempunyai hak-hak yang sama rata di bawah undang-undang.

Fahaman liberalisme moden berakar umbi dari Zaman Kesedaran Barat dan kini mengandungi pemikiran politik yang luas dan kaya dari segi sumber. Liberalisme menolak kebanyakan tanggapan asas dalam hampir semua teori pembentukan kerajaan awal seperti seperti hak-hak raja yang diberikan oleh tuhan, status yang berasaskan keturunan dan institusi-institusi agama. Liberal beranggapan sistem ekonomi pasaran bebas lebih cekap dan menjana lebih banyak kemakmuran.

Negara liberal moden awal adalah Amerika Syarikat, yang didirikan di bawah prinsip "setiap manusia diciptakan sama taraf; bahawa mereka diberi pencipta mereka hak-hak yang tidak boleh dinafikan; bahawa antara ini adalah kehidupan, kebebasan, dan mengejar kebahagiaan; bahawa untuk melindungi hak-hak ini, kerajaan dibuat oleh manusia, yang menggunakan kuasa mereka secara adil dengan izin mereka yang diperintah."

Tengok video ini


Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

No comments:

Post a Comment