Pages

Belajar Cara Buat Duit Dengan ChurpChurp

11 Oct 2011

Bagaimanakah Jadual Gaji Sebaris SBPA


Pendapatan lumayan dengan bekerja sambilan dari rumah klik sini !


Assalaamualaikum dan selamat pagi. ArauBlogger nak cerita tentang Bajet 2012 tentang kenaikan gaji penjawat awam ni . Rata-rata ramai penjawat awam masih  blur mengenai sistem gaji sebaris SBPA,aku pun tak paham sangat,namum hasil dari aktiviti blogwalking  saya rasa (tak sure) sistem mata gaji sebaris ini bermaksud…gaji minimum dengan gaji maksimum pada sesuatu jawatan adalah sebaris..sebagai contoh:
Contoh perkiraan Gaji sebaris PT17
gred 17,22,26 akan disepadukan
gaji minimun 17 = RM820.38
gaji maksimun 26 = RM3266.95
dalam SBPA mata gaji untuk gred 17,22,26 akan di buat dalam satu baris.
T1 = RM820.38
T2 = RM940.29
T3 = RM1060.20
kenaikan tahunan
T1-T17(RM120),T18-T22(RM160)T22-T30(RM220)
jumlah kemungkinan gaji yang bakal naik mengikut gred
GRED 1-16 = RM80
GRED 17-26 = RM120
GRED 27-40 = RM160
GRED 41-48 = RM220
GRED 52-54 = RM260
GRED JUSA A,B,C = RM320
p/s:-ni sumber dari hasil surt internet ,apepun kita tunggu pekeliling dari JPA mengenai gaji sebaris ni.Diharap la betul-betul membantu..
petikan berita harian
” Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara RM80.00 – RM320.00 mengikut gred. Disamping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.”
nampak tak ayat yang saya bold tu,maknanya korang perlu sign dulu opsyen SBPA untuk terima kenaikan ni,kalau tak gaji korang masih di sistem lama (SSM).Apa syarat-syarat dia,kita tunggu pekeliling dari JPA mengenai jadual gaji sebaris SBPA ni. Dalam kepala dok ingat kena sign . Satu lagi pencen umur 60 ni saya nak kena sign juga .

Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....

4 comments:

CariNur said...

dok tgu pekeliling dr JPA ni...nak kena fahamkan btl2.klu ikut dr surat khabar tu mcm ada dua kenaikan.kan?hmm...

alexander zhi said...

ditelan mati mak, diluah mati bapak. Sign, kena kerja sampai 60 (dapat faedah kenaikan),tak sign, tak dapat apa-apa!

Arau Blogger said...

apa apa pun sign dulu....kalau sampai 60 boleh overlap Bank Rakyat ha haa ha tambah tahun hi hi

supermenz said...

salam.. kalau ikut pengetahuan saya... kenaikan tahunan bg kakitangan awam meningkat mengikut jadual yang saudara sertakan... maksudnya mcm kenaikan untuk cukup tempoh tahun... bulan 4, bulan 10 n bulan bape ntah lagi... selalunya naik antara 40,60,80,100 dan sebagainya mengikut gred... skrg ni naik jadi 80,120, 160, 220 dan sebagainya juga mngikut Gred tanpa sebarang opsyen walaupun anda memilih ssm kerana ia adalah kenaikan tahunan..
Maksud untuk kenaikan 7%-13% adalah berbeza dengan di atas kerana kenaikan tersebut untuk kakitangan yang memilih opsyen untuk SPAB.. jadi kalau anda memilih skim baru yang perlu anda pencen pada umur 60 tahun... anda akan mendapat kenaikan 7%-13%... jika memilih ssm makan tiada kenaikan tetapi kenaikan tahun ttp seperti di jadual di atas... saya juz meng agak sahaja... tetapi tidak pasti kebenarannya... juz tunggu pekeliling... ok..

Post a Comment