Inilah menu pilihan abg hari ni , sambal tumis ikan kembong , aduuuh !! sedapnya, kredit kepada Dapur Ummi memang best nampaknya sambal ni, kalau makan ni tak cukup 3 ekor sorang ni , maunye 5 ekor.
Apa ? Bahan yang diperlukan ? Ni bahan-bahan dia ......
Bahan-Bahan
5 ekor ikan temenung - Bersihkan, kelar dan letak garam kunyit.
2 senduk cili kisar (cili kering + bawang besar)
1 biji bawang besar - potong bulat (optional)
Sedikit daun sup/daun bawang (optional)
1 keping asam gelugur
Sedikit air
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Apa ? Cara membuatnye ? Ini caranya ......
Cara-cara membuatnya
Ikan tu goreng ikan sampai masak. Letak tepi.
Kemudian tumis cili kisar. Tunggu sehingga cili bertukar warna atau naik minyak. Kacau sekali sekala.
Masukkan pula asam keping, garam dan gula. Kacau sebati.
Tuangkan sedikit air. Kacau lagi.
Rasa kuahnya. Kalau ok boleh letak ikan. Kemudian balik-balikkan ikan supaya sambalnya meresap dan sebati dengan ikan.
Bolehlah masukkan hirisan bawang besar.
Setelah siap hiaskan dengan baun sup/bawang dan hidangkan.
Apa pendapat anda ? Jangan lupa bagi komen di bawah ni .....
1 comment:
mak aih mak aih, sedapnya. boleh kurus pose gini
Post a Comment